Bronvermelding volgens APA
De APA-richtlijnen uitgelegd
Er bestaan diverse stijlen om bronnen te vermelden. Op de meeste hogescholen, ook op Windesheim, worden vooral de APA-richtlijnen gehanteerd. De van oorsprong Amerikaanse richtlijnen laten zich niet altijd goed toepassen in het Nederlandse taalgebied en worden verschillend geïnterpreteerd. Daarom is door hogescholen een Nederlandstalige handleiding samengesteld met de titel “De APA-richtlijnen uitgelegd, een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs”. Binnen Windesheim zijn deze richtlijnen de norm bij de toepassing van APA.
Inmiddels is de 3e herziene editie, gebaseerd op de 7e editie van de Amerikaanse richtlijnen, uitgebracht. De richtlijnen zijn gratis te downloaden via auteursrechten.nl(opent in nieuw tabblad). De papieren versie is, in handige ringband, verkrijgbaar via Studie Bijdehand(opent in nieuw tabblad) voor € 6,95.
Verwijswijzer
Een kort overzicht hoe je kunt verwijzen naar een boek, tijdschrift- of krantenartikel, op papier of online, kun je vinden in de Verwijswijzer(opent in nieuw tabblad).
Libguide
Uitgebreide informatie over APA 7e ed. kun je vinden in de libguide APA-richtlijnen 7e editie(opent in nieuw tabblad).
APA7 NL in Word
Gebruik je Word voor het maken van bronvermeldingen dan kan dat volgens “De APA-richtlijnen uitgelegd”. Hiervoor is een script ontwikkeld die je zelf kunt installeren.
Dowload het script vanaf de website van SURF(opent in nieuw tabblad). Je vindt hier ook de handleiding over hoe je het script kunt installeren en hoe je publicaties invoert in Word.
APA en GenAI
Als aanvulling op “De APA-richtlijnen uitgelegd” heeft de landelijke Werkgroep APA richtlijnen opgesteld voor bronvermelding wanneer je GenAI-tools gebruikt in je verslag. Bijvoorbeeld wanneer je afbeeldingen genereert. Deze richtlijnen vind je hier.(opent in nieuw tabblad)
Windesheim heeft in een handreiking voor het gebruik van GenAI aangegeven dat een verklaring van het gebruik in een verslag moet worden opgenomen, maar dat bronvermelding niet nodig is omdat “ChatGPT (GenAI) geen betrouwbare bron is en alleen kan dienen als hulpmiddel voor het eigen schrijf- en denkproces. Het hele idee achter APA is dat teksten gepubliceerd en terug te vinden zijn, en dat is nooit het geval bij teksten gegenereerd door ChatGPT (en andere GenAI). Daarmee is een APA-verwijzing zinloos.”
Ook in het Mediacentrum benadrukken wij dat bronnen moeten worden geraadpleegd die de informatie ondersteunen en dat naar deze bronnen wordt verwezen in de tekst en de bronnenlijst.
Toch kan het voorkomen dat het vermelden van een AI-tool van belang is. Bijvoorbeeld bij een uitleg hoe met behulp van bijv. Claude, ChatGPT, Gemini of een andere AI-tool tot een onderzoeksvraag is gekomen. Bij AI-gegenereerde afbeeldingen of video’s is de gebruikte GenAI overigens zeker wel een bron waarvoor een vermelding nodig is.
Check bij je opleiding welke regels worden toegepast. Met de richtlijnen is ieder geval duidelijk hoe te handelen wanneer AI wordt gebruikt voor andere toepassingen dan bijvoorbeeld spellingcontrole of tekstverbetering.
APA richtlijnen 7e editie
In deze serie kennisclips worden de verschillende onderdelen van bronvermelding volgens APA 7 uitgelegd.
Waarvoor gebruik je de APA-richtlijnen? Een introductie gebaseerd op APA 7e editie
Wat is parafraseren en citeren? En hoe doe je dat?
Hoe neem je een (online) boek op in de bronnenlijst?
Hoe neem je een (online) tijdschriftartikel op in de bronnenlijst?
Hoe verwijs je naar persoonlijke communicatie in je verslag?
Hoe neem je een webpagina op in de bronnenlijst?
Hoe neem je afstudeeropdrachten en proefschriften op in je bronnenlijst?
Hoe neem je een hoofdstuk uit een boek op in de bronnenlijst?
Hoe verwijs je naar afbeeldingen, tabellen en figuren?
Hoe vermeld je copyrights en creative commons licenties en hoe ga je om met afbeeldingen in het publieke domein?
Hoe kun je APA toepassen in referentiemanagers?
Wat is het verschil tussen de 6e en 7e editie van de richtlijnen? De belangrijkste verschillen op een rij
Neem contact met ons op
Bel Multimedia Producties
088 - 469 92 22
Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur - 17.00 uur