Podcast maken voor je onderwijs
Een podcast maken voor je onderwijs? Dat kan bij MMP (Multimedia Producties).
We hebben een kleine, maar zeer goed uitgeruste podcast studio in Zwolle. Maar mogelijk heb je eerst nog wat vragen. Wat is een podcast en waarom zou ik die willen maken voor mijn onderwijs? Om te beginnen met de eerste vraag, een podcast is een “radioprogramma” dat via het internet wordt “uitgezonden”. Het kan gaan om audiobestanden die je in je ELO module zet en die jouw studenten daar kunnen beluisteren of downloaden. Je kunt je podcast ook op een of meerdere speciale podcast websites zetten. Denk bijvoorbeeld aan Spotify.
Een mooi voorbeeld is de podcast Verkeerslawaai(opent in nieuw tabblad) van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit, Hogeschool Windesheim in Almere.
Deze podcast is gemaakt door docenten Kas van ‘t Loo en Peter Sanders in de studio van MMP in Zwolle. Hun podcast heeft als doel potentiële studenten te inspireren, meer nieuwsgierig te maken naar de opleiding. Hun huidige studenten horen mogelijk nieuwe inzichten in de podcast. Het enthousiasme waarmee ze hun eerste aflevering gemaakt hebben komt heel goed over tijdens het luisteren.
Andere doelen die podcasts kunnen vervullen binnen het onderwijs:
- Flexibiliteit, de student kan plaats- en tijdonafhankelijk de podcast beluisteren. Veel eenvoudiger nog dan het bekijken van een kennisclip (een podcast kun je op de fiets beluisteren of al sportend).
- Een podcast helpt studenten met dyslexie (geen tekst, alleen audio) en draagt bij aan inclusief onderwijs.
- Een podcast is laagdrempelig in gebruik, maar zeker ook wat de productie betreft. Je hebt gewoonweg minder elementen waarmee je moet werken. Bij het maken van een kennisclip (video) heb je naast de tekst ook de beelden waar je mee aan de slag moet.
Ook leent een podcast zich uitstekend voor het maken van een vorm van een micro-les, een korte leereenheid. Dat kan een kort audiofragment zijn waarin je terugkomt op een eerder college en waarbij je een of meerdere vragen stelt of een casus voorlegt. Het zorgt dan voor het ophalen van de kennis bij de studenten die de podcast luisteren en verdiept zo het leren. Pascal Koole, werkzaam bij ROC van Amsterdam, heeft een helder “miniboekje” gemaakt over microlessen: Wat is microlearning?(opent in nieuw tabblad). Dit miniboekje is gemaakt in Xerte, een authortool die we ook beschikbaar hebben binnen Windesheim.
Wil je meer weten over het maken van podcasts voor je onderwijs of aan de slag met een podcast productie? Neem dan contact op met ons via: mmp@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Neem contact met ons op
Bel Multimedia Producties
088 - 469 92 22
Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur - 17.00 uur