Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ontdek Open Leermaterialen

Banner image

Zou je graag kostbare tijd willen besparen bij het vormgeven van je lessen? Of wil je voorkomen dat je studenten veel geld kwijt zijn aan dure studieboeken? Overweeg dan eens om gebruik te maken van open leermaterialen, ook wel bekend als Open Educational Resources (OER). Grote kans dat je collega’s nog bruikbaar materiaal op de "plank" hebben liggen.

Open leermaterialen zijn onderwijsmaterialen die onder een open licentie beschikbaar zijn, variërend van handboeken tot uitgewerkte lesplannen, en van PowerPoint-presentaties tot MOOCs (Massive Open Online Courses). Dankzij een open licentie kun je deze materialen niet alleen gratis downloaden en verspreiden, maar ook aanpassen, Dit betekent dat studenten geen kosten hoeven te maken voor deze materialen en dat jij als docent deze middelen makkelijk kunt bewerken en afstemmen op je eigen lesplan. Nieuwsgierig naar open leermaterialen, neem dan een kijkje op de volgende platforms.

Edusources

Edusources(opent in nieuw tabblad) is hét startpunt voor digitale leermaterialen in het hoger onderwijs. Via dit Nederlandse platform heb je op één plek toegang tot een divers aanbod aan digitale, open leermaterialen. Bij het ontwikkelen van lessen hoef je dus niet telkens zelf het wiel uit te vinden. Gebruik de filters om tot zoekresultaten te komen die zo goed mogelijk bij jouw onderwijs passen. Ook kun je via de “community’s” themacollecties vinden – waaronder gehele lessenreeksen voor het hoger onderwijs, bijvoorbeeld:

Open Textbook Library

In de Open Textbook Library(opent in nieuw tabblad) vind je studie- en handboeken met een open licentie die je gratis kunt gebruiken, aanpassen en delen. Goede alternatieven voor dure studieboeken op de boekenlijst. De materialen in de Open Textbook Library worden op onderwijsinstellingen over de hele wereld gebruikt. Om een indruk te geven van de breedte van het aanbod, je vindt er onder meer deze titels:

De online boeken bevatten ook vaak interactieve elementen, zoals video's en quizzes - ook goed bruikbaar ter inspiratie voor je eigen leermaterialen.

Wil je meer over open leermaterialen weten of wil je zelf je materialen open publiceren? Neem dan contact op met het Mediacentrum. Elles Schaaphok(opent in nieuw tabblad), Raymond Snijders(opent in nieuw tabblad) en Elvira Ambrosius(opent in nieuw tabblad) kunnen je meer over dit onderwerp vertellen en bieden advies en ondersteuning aan.

Wil je meer weten over de staat van open leermaterialen op Windesheim? Elvira Ambrosius gaf dit interview(opent in nieuw tabblad) over open leermaterialen bij de community Edusources.